Henny Lemstra
coach en mindfulnesstrainer
de Sluistocht 20
1991 PA VELSERBROEK
Lidmaatschap categorie: 1
individuele trainingen, arbeid en gezondheid, bedrijfsleven, groepen met open inschrijving, overige werkvelden
Specialisatie(s)
MBSR
Ervaar jij (te) veel stress en wil je meer rust ervaren? Pieker je veel of wil je anders omgaan met stress-gevende situaties? Heb jij soms moeite om je te concentreren, slaap je niet goed of wil je je over het algemeen meer tevreden en gelukkig voelen? Wellicht is mindfulness dan iets voor jou.
Als je stress of (te) veel drukte ervaart schakel je over op de automatische piloot. Dat helpt vaak niet. In tegendeel hierdoor nemen de drukte, de stress en de bijbehorende emoties en gedachten juist toe. Met mindfulness leer je stil te staan bij jouw gevoelens en gedachten en word je je bewust van automatische patronen en jouw manier van reageren. Hierdoor kun je de automatische piloot doorbreken en op een andere manier omgaan met stress en (te)veel drukte.
Mindfulness is geen hocuspocus of zweverig gedoe. Mindfulness wordt vaak vertaald als "opmerkzaamheid". Mindfulness is zonder oordeel, met open en milde aandacht kijken naar dit moment, en aandacht geven naar alles wat zich nu voordoet.
Wat is mindfulness dan precies? Dat is minder gemakkelijk uit te leggen, want mindfulness is behalve "met aandacht" vooral ook voor iedereen verschillend. Dat is voor mij het mooiste moment in de laatste les van de 8 weekste training : als de deelnemers aangeven wat ze hebben geleerd en wat ze meenemen. 8 weken lang dezelfde stof tot zich genomen, 8 weken lang op dezelfde manier geleerd en toch allemaal iets anders geleerd. Precies dat wat zij nodig hadden bleek in de training te zitten.
Wat leer je dan? Je leert je aandacht richten, op jezelf om precies te zijn. En dan niet alleen opmerken wat er zo goed gaat, maar vooral om op te merken wat er niet zo goed gaat, wat aandacht verdiend. En daar dan naar kunnen kijken zonder in paniek te raken of weg te willen kijken. Je patronen zien : "oh ja dat is wat ik altijd doe" en dan toch trots op jezelf zijn. Je stresspatronen in kaart brengen en leren dit helpt mij om (meer) rust te vinden. Meditaties en tools aangereikt krijgen om de rest van je leven mee te blijven oefenen zodat je jezelf steeds beter leert kennen. Maar ook kunt blijven lachen om jezelf als je het allemaal een beetje vergeet en weer in je valkuil valt.
Voor wie is een mindfulness training geschikt? Nou voor iedereen, maar meestal starten deelnemers omdat:
- ze teveel stress ervaren
- ze meer van het leven willen genieten
- ze zichzelf beter willen leren kennen
- ze niet meer willen piekeren
- ze meer vanuit rust willen leven
- ze een zware periode willen afsluiten en opnieuw willen beginnen
Een mindfulness training kun je zowel in groepsverband als individueel volgen.
Ik ben cat.1 geacrediteerd mindfulnesstrainer waardoor zorgverzekeringen in de meeste gevallen (een deel van) de kosten voor een training vergoeden.