Landelijk Mindfulness Symposium 2023
Overzicht pagina
Algemeen
Sprekers
- Matthijs Schouten: de relatie tussen mens en natuur
- Mark Leonard: Sociale Mindfulness – deze spreker zal digitaal bijdragen en in het Engels spreken
- Liane Stephan: Inner Green Deal – deze spreker zal in het Engels spreken
- Liane Stephan – Inner Green Deal – workshop in het Engels
- Manon Danker – The Work that Reconnects
- Maryvonne Verkerke – Mindset of Compassion
- Rob Brandsma – Mindfulness voor de Wereld
- Frodo de Valk – Mismatch: vraag en aanbod mindfulnesstrainers
- Sherida Pengel – Sociale Mindfulness MBOE
Dagvoorzitter: Harriët van der Weele
De waarde van mindfulness in tijden van verandering
Welke rol is er voor mindfulness weggelegd in de huidige grote, existentiële crises zoals klimaatverandering, ineenstorting van biodiversiteit, polarisatie, groeiende welvaartsongelijkheid en toename van psychische klachten? Enerzijds lijkt de noodzaak voor mindful leven groter dan ooit, anderzijds ondervinden veel trainers steeds meer moeite om voldoende deelnemers voor hun trainingen te vinden. Wat is hier aan de hand? Hoe dienen wij als mindfulnesstrainers hierop in te spelen? Kunnen onze boeddhistische roots hierbij helpen? Met deze vraagstukken gaan we tijdens dit symposium aan de slag.
Programma
In het ochtendprogramma zullen diverse key speakers hun visie op het thema toelichten en met aanwezigen hierover in gesprek te gaan. In de middag kunnen we ons tijdens workshops laten inspireren door ‘good practices’ van mindfulnesstrainers die actief zijn op het gebied van sociale mindfulness, klimaat, compassie en innerlijk werk.
Kijk ook hier voor het programmaverloop met exacte tijden.
Accreditatie
Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd bij het Mindfulness Register.
Sprekers
-
- Matthijs Schouten: de relatie tussen mens en natuur
- Mark Leonard: Sociale Mindfulness
- Liane Stephan: Inner Green Deal
Matthijs Schouten – De relatie tussen mens en natuur
Matthijs Schouten ziet het als zijn missie mensen bewust te maken van het beeld dat zij van de relatie tussen mens en natuur hebben en ze te inspireren tot het inzicht dat het de basis is van ons welzijn. De ecologische crisis heeft vooral te maken met de vragen wie wij denken te zijn op deze planeet en wat we moeten worden om een duurzame toekomst op deze aarde te creëren, voor onszelf en alle andere schepsels. In zijn keynote neemt Matthijs ons mee in zijn visie op de hedendaagse ecologische crises en een mogelijk antwoord daarop.
Matthijs Schouten is een Nederlands ecoloog, (natuur)filosoof en schrijver die bekend staat om zijn werk op het gebied van natuurbescherming, ecologie, duurzaamheid en mindfulness. Hij heeft een passie voor het verbinden van wetenschap, natuur en spiritualiteit. Tevens is hij ook boeddhistisch leraar.
Matthijs Schouten heeft een achtergrond in de ecologie en heeft lange tijd gewerkt als universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Hij heeft bijgedragen aan tal van ecologische studies en publicaties.
Naast zijn wetenschappelijke werk heeft Matthijs Schouten zich ook gericht op het verspreiden van zijn kennis en inzichten naar een breder publiek. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder “Spiegel van de natuur” en “Leven in verbinding”. Deze boeken combineren wetenschappelijke kennis met een spirituele en filosofische benadering van de relatie tussen mens en natuur.
Wat Matthijs Schouten onderscheidt, is zijn focus op de rol van mindfulness en bewustzijn in relatie tot de natuur. Hij benadrukt het belang van het ontwikkelen van een diepere verbinding en zorg voor de natuurlijke wereld. Schouten gelooft dat mindfulness kan helpen bij het vergroten van ons bewustzijn en onze verantwoordelijkheid voor het behoud van de natuurlijke omgeving.
Mark Leonard – Sociale Mindfulness
Let op: deze spreker zal digitaal bijdragen en in het Engels spreken.
Mark Leonard hield eerder een webinar voor de VMBN, wat destijds zeer goed werd ontvangen. Daarom hebben we Mark opnieuw gevraagd om ons verder mee te nemen in het onderwerp ‘Sociale Mindfulness: context, zelf en betekenis’. Mark stelt hierin deze vragen aan de orde: kunnen we van mindfulness meer maken dan een vorm van stressreductie in een wereld vol stress? Wat gebeurt er met mindfulness als we er iets nieuws mee doen? En wat gebeurt er dan met ons?
Mark Leonard is een duurzaamheidsprofessional die boeddhistisch inzicht toepast op systemische verandering. Hij speelde een sleutelrol bij het opzetten van het Oxford Mindfulness Centre in 2008 – 2013 en gaf meer dan dertig Frantic World cursussen aan de grootste zakelijke aanbieder van veterinaire diensten in Europa. Deze ervaring bewees dat korte mindfulness oefeningen die in workshops op werkplekken werden aangeleerd, de cultuur op de werkplek konden veranderen. Vervolgens ontwikkelde hij Mindfulness-Based Organizational Education (MBOE), dat werd uitgeprobeerd met ziekenhuispersoneel en vervolgens door BAMBA en VMBN werd erkend als de eerste ‘gemodereerde lage dosis op mindfulness gebaseerde programma’. Hij presenteert een nieuwe opvatting van mindfulness, namelijk als een sociaal proces om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan.
Liane Stephan – Inner Green Deal!
Let op: deze spreker zal in het Engels spreken.
Waarom heeft iedereen een Inner Green Deal nodig? Hoe komt het dat de innerlijke dimensie van duurzaamheid meer aandacht en versterking nodig heeft om de uiterlijke dimensie daadwerkelijk te ondersteunen voor de groene transitie op maatschappelijk vlak?
In deze keynote gaat Liane in op de behoefte aan een innerlijke dimensie van duurzaamheid en waarom dat zo is. Aan de orde komt de noodzaak van een Inner Green Deal om weer in contact te komen met jezelf, anderen en de natuur. Maar ook zal uitgewijd worden over hoe het Inner Green Deal initiatief verlopen is en welke rol mindfulness speelt in deze reis. Ook niet onbelangrijk is het antwoord op de vraag welke rol wij als mindfulnessbeoefenaars kunnen spelen om de groene transitie te bevorderen.
Liane Stephan is medeoprichter en mededirecteur van Awaris Ltd. en Inner Green Deal gGmbH. De laatste is een non-profitorganisatie die vaardigheden, gedragsverandering en samenwerking bevordert om diepgaande verandering mogelijk te maken en groene transformatie te versnellen.
Liane werkt al meer dan 37 jaar op het gebied van mindful leiderschap en bewustzijn en begon haar contemplatieve studies toen ze 19 jaar oud was. Ze runde haar eigen adviesbureau van 1994 tot 2009 en was medeoprichter van Awaris met Chris Tamdjidi in 2009 en Inner Green Deal met Jeroen Janss in 2020. Beide bedrijven werken voor de Europese Commissie en het parlement, maar ook voor particuliere organisaties wereldwijd. De Inner Green Deal werkt ook voor de UNDP en werkt nauw samen met de Inner Development Goals.
Workshops
- Liane Stephan – Inner Green Deal
- Manon Danker – The Work that Reconnects
- Maryvonne Verkerke – Attitude of Compassion – Gentleminds
- Rob Brandsma – Mindfulness voor de Wereld – de Mindfulness Academie
- Frodo de Valk – Mismatch: vraag en aanbod mindfulnesstrainers
- Sherida Pengel – MBOE
Liane Stephan – Inner Green Deal
Let op: deze workshop zal in het Engels plaatsvinden.
Inhoud
In deze workshop verkennen we de innerlijke dimensie van duurzaamheid. Welke rol spelen mindfulness en compassie hierin, evenals andere benaderingen die het milieubewustzijn bevorderen. We zullen eerlijk kijken naar waar we staan in relatie tot onze klimaatsituatie en naar de kloof tussen kennis en actie. Hoe komt het dat we eigenlijk allemaal weten wat het beste is voor onze planeet, en toch vasthouden aan oude gedragspatronen?
We zullen enkele oefeningen doen die deel uitmaken van ons Mindfulness-Based Sustainable Transformation (MBST)-programma, zodat je inzicht kunt krijgen in hoe je de innerlijke dimensie van duurzaamheid kunt bevorderen. Tot slot maak je ook je eigen concrete “Innerlijke Green Deal” als kleine gewoonteverandering.
Facilitator
Liane Stephan is medeoprichter en mededirecteur van awaris Ltd. en Inner Green Deal gGmbH. De laatste is een non-profitorganisatie die vaardigheden, gewoonteverandering en samenwerking bevordert om diepgaande verandering mogelijk te maken en groene transformatie te versnellen.
Organisatie
Awaris Ltd. & Inner Green Deal gGmbH
Manon Danker – The Work that Reconnects
Inhoud
De methodiek van the Work That Reconnects (van Joanna Macy) helpt mensen om hun onlosmakelijke verbondenheid met elkaar en de zelfhelende krachten van het levensweb her te ontdekken en te ervaren, waardoor wanhoop en overweldiging worden omgezet in geïnspireerde, gezamenlijke actie.
Facilitator
Manon Danker is trainer en ontwikkelaar. ZIj is sinds 2014 betrokken bij het netwerk van the Work That Reconnects en heeft zowel in het Engels als in het Nederlands workshops gefaciliteerd. Ze heeft als socioloog gewerkt aan o.a. de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij werkte veel met immigranten, vluchtelingen, gezinnen en vrouwen. Belangrijke thema’s in haar werk zijn: actief burgerschap, inclusiviteit en empowerment.
Organisatie
The Work That Reconnects
Maryvonne Verkerke – Mindset of Compassion (MoC)
Inhoud
Het valt niet altijd mee om mens te zijn, maar een milde, compassievolle mindset brengt vreugde, levensenergie en kalmte en dat is nodig in een wereld die veel mensen als intens ervaren. Het is een gezonde mindset die begint bij jezelf en die je meeneemt in je interactie met de wereld om je heen. Hoe houd je je staande in een snel veranderende maatschappij die soms iets anders van je vraagt dan compassie? Hoe zorg je voor een krachtig en zacht evenwicht in lichaam en geest? Durf je jezelf af te vragen: ‘Wat heb ik nu nodig?’
Mindset of Compassion is een pad voor compassievol persoonlijk leiderschap, waarbij (zelf)compassie, mindfulness en qigong als training, beoefening en leefwijze een rol spelen. Je wordt je eigen leraar en compassievolle vriend en je ondersteunt jezelf waar nodig!
Facilitator
Maryvonne Verkerke is een van de pioniers van compassie in Nederland. Ze is de grondlegger van de Mindset of Compassion, een pad voor het ontwikkelen en cultiveren van een wakkere, vriendelijke mindset. Maryvonne is oprichter, eigenaar en hoofddocent van Gentleminds IvC en supervisor en docent bij de Compassie MBCL Opleiding van Frits Koster en Erik van den Brink.
Organisatie
Gentleminds: Insituut voor Compassie
Rob Brandsma – Mindfulness voor de Wereld
Inhoud
Is het nog wel logisch om een mindfulnesstraining voor jezelf te doen als de toekomst van de wereld misschien wel je zwaarste stressfactor is?
Deze uitdaging kunnen we ook omdraaien: de zorg om de wereld brengt je naar mindfulness. Steeds meer mensen worden wakker over de verkeerde koers die we varen. Mindfulness kan dit ontwaken in goede banen leiden. Oftewel: bezorgd om de wereld? Mindfulness helpt!
Dit thema wordt in deze workshop uitgewerkt op een praktische manier. Rob Brandsma vertelt over deze nieuwe eco-training, waarom deze training mensen aanspreekt op hun bezorgdheid en neemt je mee door enkele oefeningen.
Facilitator
Rob Brandsma is mindfulnesstrainer en -opleider aan de Mindfulness Academie. Daarnaast is hij supervisor, retraitebegeleider, compassietrainer en -opleider.
Organisatie
De Mindfulness Academie
Frodo de Valk – Mismatch: vraag en aanbod mindfulnesstrainers
Inhoud
Deze workshop is een open uitwisseling over waar wij als mindfulnesstrainers mee te maken hebben. De behoefte aan mindfulness in onze huidige samenleving is groot. Toch lijkt het vraag en aanbod niet helemaal te matchen. Wat kunnen wij doen voor een betere afstemming?
Facilitator
Frodo de Valk, bestuurslid VMBN, trainer en coach bij 24U
Sherida Pengel – MBOE
Inhoud
Social Mindfulness MBOE is een evidencebased trainingsprogramma waarin teams en groepen mensen over zichzelf en elkaar leren. Hierdoor wordt het welzijn, de communicatie, relaties en uiteindelijk de resultaten op het werk, sterk verbeterd. Het trainingsprogramma bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomst van 60 minuten.
Anders dan de bekende mindfulness-based programma’s MBSR, MBCT en Mindfulness in the Workplace richt Social Mindfulness MBOE zich niet op de mentale balans van de individuele persoon maar het richt het zich primair op de relatie en verbinding tussen personen in een werkomgeving.
Facilitator
Sherida Pengel, therapie, training en coaching. Vitaliteit en diversiteit in inclusieve organisaties.
Dagvoorzitter: Harriët van der Weele
Voor het symposium hebben we een bijzonder passende dagvoorzitter gevonden; Harriët van der Weele. Twintig jaar geleden probeerde ze samen met de collega’s van haar toenmalige werkgever, een internationale milieuorganisatie, het onderwerp klimaat op de politieke en publieke agenda te krijgen. Een pittige werkomgeving, omdat ook toen al de wetenschappelijke rapporten kristalhelder waren in hun prognose en wat er gebeuren moest, in combinatie met (nog) niet gehoord worden. Ze bracht mindfulness in haar leven om haar werk te kunnen blijven doen, liefst op een manier die niet ten koste ging van haar eigen levensgeluk.
Dit bracht haar ertoe om zich vijf jaar geleden te laten accrediteren als mindfulnesstrainer om haar eigen mindfulnesspraktijk op te richten, Positive by Nature. In haar praktijk richt ze zich met name op mensen die stress ervaren door klimaatverandering en de ecologische crisis.
Het doet haar deugd dat eindelijk de tijd rijp lijkt om het vaker en publiekelijk te hebben over het innerlijke werk dat we te doen hebben om de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan het hoofd te kunnen bieden. Ze is dan ook enorm verheugd dat ze dagvoorzitter is van dit symposium met een thema dat haar zo aan het hart gaat, om samen met de keynote sprekers en aanwezigen het onderwerp vast te pakken, en te onderzoeken en inspireren hoe wij als mindfulnesstrainers hierin van betekenis kunnen zijn.
Naast haar werk als mindfulnesstrainer is Harriët ook communicatieadviseur voor de energietransitie en dagvoorzitter voor evenementen op duurzaamheidsgebied.
Website: www.positivebynature.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hvdweele/
Facebook: https://www.facebook.com/positivebynature.nl
Praktische informatie
Datum
Donderdag 5 oktober 2023; 9:30 – 18:00 uur
Kijk hier voor het programmaverloop
Plaats
Cultuurhuis de Lindenberg
Ridderstraat 23
6511 TM Nijmegen
Open Google Maps
Prijs
€ 125.00 voor niet-leden
€ 100.00 voor VMBN-leden
€ 75.00 voor studenten
Programmaverloop
Klik hier voor het programmaverloop met alle exacte tijden van het dagprogramma.
Accreditatie
Geaccrediteerd met 8 PE-punten door het Mindfulness Register.