Documentaire My Year of Living Mindfully binnenkort te zien
In februari is de documentaire ‘My Year of Living Mindfully’ uitgekomen. Deze indrukwekkende film van bekroond gezondheidsjournalist Shannon Harvey is gebaseerd op haar ervaringen in de maatschappij en in haar persoonlijke leven. Je kunt hem zien in de periode 27 mei – 3 juni.
Waar gaat de film over?
Als gezondheidsjournalist signaleert Harvey wrange paradoxen: ondanks de ongekende vooruitgang in de moderne geneeskunde zijn 140 miljoen mensen over de hele wereld verslaafd aan drugs en alcohol. Meer mensen sterven door zelfmoord dan door soldaten, terroristen of criminelen samen. Waarom? Zelf worstelt Shannon met uitputting door slapeloosheid en met een ongeneeslijke auto-immuunziekte. Ze besluit een experiment aan te gaan: ze begint met mediteren en maakt hierbij zichzelf tot ‘onderzoeksobject’: wat doet mediteren met een mens?
De documentaire is een indringend verslag van bijzondere ontmoetingen, met wetenschappers en met gewone mensen in bijzondere omstandigheden. En het verslag van wat het mediteren met Shannon persoonlijk doet, mentaal én fysiek. Dit is het indrukwekkende verhaal van een éénjarig experiment dat een levensveranderende ervaring wordt.
Een uitgebreidere beschrijving van de inhoud van de film vind je onderaan dit artikel. Wil je een levendiger indruk? Dan is er de officiële trailer:
(tekst gaat verder onder de video)
Binnenkort te zien
Wil je de hele documentaire zien? Dat kan! Het bestuur is trots dat aan de organisatie van een van onze leden – BFC Mindfulness & Compassie – is gevraagd deze film exclusief in Nederland te hosten voor haar uitgebreide netwerk aan relaties. Zij heeft aangeboden deze documentaire ook kosteloos toegankelijk te willen maken voor leden van de VMBN.
Alle VMBN leden krijgen rond 25 mei een bericht toegestuurd waarin een link staat die exclusief en kosteloos toegang geeft tot deze award winnende documentaire.
Ben je geen lid van de VMBN, dan kan je je (tijdelijk) inschrijven voor de nieuwsbrief voor mindfulness- en compassietrainers van BFC Mindfulness & Compassie via deze link. Je ontvangt dan rond 25 mei van BFC Mindfulness & Compassie een nieuwsbrief met een unieke link om in de periode van 27 mei – 3 juni de film te kunnen bekijken. Uiteraard kan je je na die datum met één druk op de knop weer uitschrijven voor de nieuwsbrief.
Over de documentaire
(bron: www.myyearoflivingmindfully.com)
De bekroonde gezondheidsjournalist Shannon Harvey werd geconfronteerd met een verontrustende paradox. Ondanks de ongekende vooruitgang in de moderne geneeskunde zijn 140 miljoen mensen over de hele wereld verslaafd aan drugs en alcohol. Ook sterven meer mensen door zelfmoord dan door soldaten, terroristen of criminelen samen. Waarom?
Zelf worstelt Shannon bovendien met uitputting door slapeloosheid en met een ongeneeslijke auto-immuunziekte. Als 37-jarige moeder van twee jonge kinderen werd zij uitgenodigd haar leefstijl aan te passen. Ze ging op zoek, en vond een berg aan informatie die haar vertelde wat ze moest eten en drinken, hoeveel slaap ze nodig had en hoeveel ze moest bewegen. In haar zoektocht naar een evidence-based methode om haar mentale veerkracht te verstevigen en te voeden, vond Shannon echter geen enkele aanbeveling.
Shannon’s zoektocht naar het equivalent van het dagelijkse portie van vijf groenten en fruit voor haar mind, leidde haar naar mindfulness-meditatie, waarvan de afgelopen jaren is aangetoond dat het net zo effectief is als medicatie en psychotherapie in de behandeling van bijvoorbeeld chronische stress en pijn, depressie, angst en verslaving. Shannon heeft een team van wetenschappers ingeschakeld om haar hersenstructuur en -functie, stresshormonen, immuunsysteem, genexpressie en cellulaire veroudering bij te houden om te zien wat er zou veranderen als ze een jaar lang elke dag zou mediteren.
Daarnaast reisde Shannon 30.000 kilometer rond de wereld, naar de felle lichten van Manhattan – waar ze de scepticus Dan Harris ontmoette – en naar de frontlinie van een humanitaire crisis in het Midden-Oosten, waar ze een gemeenschap van Afrikaanse vluchtelingen ontmoette die zich tot mindfulness wendden voor ernstige posttraumatische stress veroorzaakt door oorlog, marteling en dakloosheid.
De documentaire bevat interviews met achttien vooraanstaande wetenschappers, waaronder moleculair bioloog en boeddhistische monnik Matthieu Ricard, bestseller auteur Daniel Goleman, de baanbrekende neurowetenschapper Richard Davidson en de grondlegger van de hedendaagse mindfulness, Jon Kabat-Zinn.
In een tijd waarin een groot deel van de wereldbevolking last heeft van één of andere vorm van mentaal-emotioneel lijden begint dit verhaal als een éénjarig experiment, dat uiteindelijk een levensveranderende ervaring blijkt.