Aandacht voor mindfulness in de zorg
Leefstijlgeneeskunde wordt steeds meer erkend als fundament voor preventie en behandeling van diverse chronische aandoeningen. FarmaMagazine besteedt er aandacht aan in een serie van vijf artikelen. In een daarvan mocht VMBN-bestuurslid Barbara Doeleman-van Veldhoven vertellen over mindfulness in de zorg. Ze legt uit hoe mindfulness patiënten én zorgprofessionals kan helpen, in het omgaan met stress en in het aandachtig luisteren naar elkaar.
Als voorbeeld noemt Doeleman een praktisch onderzoek naar huisartsen op huisbezoek. Iets simpels als het ophangen van de jas bleek geen tijd te kosten, maar juist tijd te besparen. Huisartsen lieten daarmee onbewust zien de volledige aandacht aan de patiënt te willen besteden. De jas aanhouden maakte patiënten meer gestrest en minder to-the-point. Dat kostte meer tijd en kwam de zorg niet ten goede.
Onderzoek toont positieve effecten van mindfulness aan bij specifieke patiëntengroepen. Zoals bij mensen met burn-out of recidiverende depressies, en mensen die leven met kanker, chronische pijnklachten of angstklachten. Onderzoek naar andere chronische aandoeningen loopt nog, waaronder de ziekte van Parkinson, hart- en vaatziekten en onvoldoende verklaarde somatische klachten (SOLK). Met mindfulness ontwikkel je vaardigheden die je helpen omgaan met teleurstellingen en stress, en met het doorbreken van automatische patronen als piekeren, verslaving of zelfkritiek. Zo draagt mindfulness bij aan veerkracht en emotionele balans temidden van de uitdagende ervaringen die op je pad komen.
FarmaMagazine is een online uitgave die onder ongeveer 7000 apothekers en huisartsen wordt verspreid. Lees het artikel op farma-magazine.nl.